
Phil Vickery's Pot Roast Leg of Pork with Cider Vinegar and Mustard Recipe
Metoda
Rozgrzać piekarnik do 180 C, 160 C (piekarnik z termoobiegiem), 350 F, gaz 4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać wieprzowinę i przyprawić. Smażyć przez 10 minut z każdej strony.
W międzyczasie, podgrzać pozostały olej w naczyniu i smażyć brukiew, imbir, cebulę i czosnek przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z octem jabłkowym, musztardą i bulionem.
Dodać wieprzowinę do zapiekanki i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować przez 1½ godziny lub do momentu, gdy mięso będzie odchodzić od kości.
Opłucz fasolę cannellini pod zimną, bieżącą wodą, a następnie nałóż łyżką na mięso. Wymieszać z estragonem. Włóż pieczeń z powrotem do piekarnika i gotuj, bez przykrycia, przez 30 minut.
Spróbować wywaru i w razie potrzeby ponownie doprawić. Oddzielić mięso od kości i ostrożnie przenieść wieprzowinę i soki do głębokiej miski i podawać.
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,25 kg (2lb 12oz) udźca wieprzowego, z kością
- 1 średnia brukiew, przycięta i pokrojona w 1cm (½ cala) kostkę
- 25g (1oz) świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 100ml (4fl oz) octu cydrowego
- 3 czubate łyżki musztardy angielskiej w proszku
- 100ml (4fl oz) bulionu wieprzowego lub warzywnego
- 400g puszki fasoli cannellini
- 2 łyżki estragonu, grubo posiekane
Główna wskazówka dla Phila Vickery'ego Pot Roast Leg of Pork with Cider Vinegar and Mustard
Sekrety szefa kuchni 1) Najlepiej sprawdza się tutaj angielska musztarda w proszku, a nie musztarda robiona - będzie o wiele bardziej ostra. 2) Wielu producentów wieprzowiny oferuje teraz sprzedaż wysyłkową, i cokolwiek zrobisz, kupuj brytyjskie. Znak British Meat Quality Standard gwarantuje, że wieprzowina została wyprodukowana zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa żywności i dobrostanu zwierząt. 3) Można użyć ręki wieprzowej lub kawałka łopatki zamiast nogi, ale te mają tendencję do bycia bardziej tłustymi.