single

Phil Vickery's Pot Roast Leg of Pork with Cider Vinegar and Mustard Recipe

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C, 160 C (piekarnik z termoobiegiem), 350 F, gaz 4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać wieprzowinę i przyprawić. Smażyć przez 10 minut z każdej strony.

  2. W międzyczasie, podgrzać pozostały olej w naczyniu i smażyć brukiew, imbir, cebulę i czosnek przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z octem jabłkowym, musztardą i bulionem.

  3. Dodać wieprzowinę do zapiekanki i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować przez 1½ godziny lub do momentu, gdy mięso będzie odchodzić od kości.

  4. Opłucz fasolę cannellini pod zimną, bieżącą wodą, a następnie nałóż łyżką na mięso. Wymieszać z estragonem. Włóż pieczeń z powrotem do piekarnika i gotuj, bez przykrycia, przez 30 minut.

  5. Spróbować wywaru i w razie potrzeby ponownie doprawić. Oddzielić mięso od kości i ostrożnie przenieść wieprzowinę i soki do głębokiej miski i podawać.

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,25 kg (2lb 12oz) udźca wieprzowego, z kością
  • 1 średnia brukiew, przycięta i pokrojona w 1cm (½ cala) kostkę
  • 25g (1oz) świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 100ml (4fl oz) octu cydrowego
  • 3 czubate łyżki musztardy angielskiej w proszku
  • 100ml (4fl oz) bulionu wieprzowego lub warzywnego
  • 400g puszki fasoli cannellini
  • 2 łyżki estragonu, grubo posiekane
Główna wskazówka dla Phila Vickery'ego Pot Roast Leg of Pork with Cider Vinegar and Mustard

Sekrety szefa kuchni 1) Najlepiej sprawdza się tutaj angielska musztarda w proszku, a nie musztarda robiona - będzie o wiele bardziej ostra. 2) Wielu producentów wieprzowiny oferuje teraz sprzedaż wysyłkową, i cokolwiek zrobisz, kupuj brytyjskie. Znak British Meat Quality Standard gwarantuje, że wieprzowina została wyprodukowana zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa żywności i dobrostanu zwierząt. 3) Można użyć ręki wieprzowej lub kawałka łopatki zamiast nogi, ale te mają tendencję do bycia bardziej tłustymi.