Przepis na duszoną perliczkę z Manzanillą, winogronami i chorizo
Metoda
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza, 140 stopni Celsjusza z termoobiegiem, 325 stopni Felsjusza, gaz 3. Zacznij od podzielenia perliczki na części, tak jak w przypadku kurczaka. Usuń nogi i przetnij na pół. Następnie, używając nożyczek do drobiu, aby ułatwić sobie zadanie, odetnij piersi i przekrój je na pół. Z każdego ptaka powinno zostać 8 kawałków. Posyp kawałki mąką, a następnie rozgrzej olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Smażyć każdy kawałek na złoty kolor.
Zdejmiemy mięso z patelni i podsmażymy cebulę do miękkości. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze przez minutę, a następnie dodajemy bulion z kurczaka i sherry. Ponownie umieścimy mięso na patelni, przykryjemy zapiekankę i będziemy piec w piekarniku przez około 1 godzinę.
Na małej patelni zrumienimy chorizo, wyjmiemy zapiekankę z piekarnika i dodamy chorizo, winogrona, fasolę i pietruszkę. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać natychmiast z sałatką, ryżem lub ziemniakami.
Składniki
- 2 perliczki z wolnego wybiegu, każda o wadze około 1,1 kg (2lb 8oz)
- 2 łyżki mąki, przyprawione solą i czarnym pieprzem
- 2 łyżki lekkiej oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 250 ml (9fl oz) bulionu z kurczaka
- 250ml (9fl oz) manzanilla lub fino sherry
- 200g (7oz) miękkiej, niegotowanej kiełbasy chorizo lub pikantnej papryki, pokrojonej na duże kawałki
- 200g (7oz) czerwonych winogron bez pestek
- 1 x 400g puszka fasoli borlotti, odsączonej i opłukanej
- mały pęczek pietruszki, grubo posiekany
Najlepsze wskazówki dotyczące przyrządzania perliczki z Manzanillą, winogronami i chorizo
Szukasz perliczki? Znajdziesz ją w dobrych sklepach mięsnych i supermarketach, natomiast surowa kiełbasa chorizo jest dostępna głównie w hiszpańskich delikatesach. Nie używaj gotowanej wersji typu salami, ponieważ stanie się naprawdę twarda i żrąca - zamiast niej poszukaj dobrej pikantnej kiełbasy. Ten przepis można przygotować dzień wcześniej i odgrzać do podania, a także nadaje się do zamrożenia bez winogron. Dodaj je, gdy będziesz go ponownie podgrzewać.