single

Przepis na duszoną perliczkę z Manzanillą, winogronami i chorizo

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza, 140 stopni Celsjusza z termoobiegiem, 325 stopni Felsjusza, gaz 3. Zacznij od podzielenia perliczki na części, tak jak w przypadku kurczaka. Usuń nogi i przetnij na pół. Następnie, używając nożyczek do drobiu, aby ułatwić sobie zadanie, odetnij piersi i przekrój je na pół. Z każdego ptaka powinno zostać 8 kawałków. Posyp kawałki mąką, a następnie rozgrzej olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Smażyć każdy kawałek na złoty kolor.

  2. Zdejmiemy mięso z patelni i podsmażymy cebulę do miękkości. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze przez minutę, a następnie dodajemy bulion z kurczaka i sherry. Ponownie umieścimy mięso na patelni, przykryjemy zapiekankę i będziemy piec w piekarniku przez około 1 godzinę.

  3. Na małej patelni zrumienimy chorizo, wyjmiemy zapiekankę z piekarnika i dodamy chorizo, winogrona, fasolę i pietruszkę. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać natychmiast z sałatką, ryżem lub ziemniakami.

Składniki

  • 2 perliczki z wolnego wybiegu, każda o wadze około 1,1 kg (2lb 8oz)
  • 2 łyżki mąki, przyprawione solą i czarnym pieprzem
  • 2 łyżki lekkiej oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 250 ml (9fl oz) bulionu z kurczaka
  • 250ml (9fl oz) manzanilla lub fino sherry
  • 200g (7oz) miękkiej, niegotowanej kiełbasy chorizo lub pikantnej papryki, pokrojonej na duże kawałki
  • 200g (7oz) czerwonych winogron bez pestek
  • 1 x 400g puszka fasoli borlotti, odsączonej i opłukanej
  • mały pęczek pietruszki, grubo posiekany
Najlepsze wskazówki dotyczące przyrządzania perliczki z Manzanillą, winogronami i chorizo

Szukasz perliczki? Znajdziesz ją w dobrych sklepach mięsnych i supermarketach, natomiast surowa kiełbasa chorizo jest dostępna głównie w hiszpańskich delikatesach. Nie używaj gotowanej wersji typu salami, ponieważ stanie się naprawdę twarda i żrąca - zamiast niej poszukaj dobrej pikantnej kiełbasy. Ten przepis można przygotować dzień wcześniej i odgrzać do podania, a także nadaje się do zamrożenia bez winogron. Dodaj je, gdy będziesz go ponownie podgrzewać.