Przepis na złote udka z kurczaka z limonką i kolendrą według Phila Vickery'ego
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 8 ud kurczaka, bez skóry i bez kości
- 2 łyżki świeżej kolendry, grubo posiekanej
- 1 duża cukinia, pokrojona na 16 plastrów
- 125 ml (4 fl uncje) wywaru z kurczaka
- 1 kieliszek białego wina
- 1 duża limonka, pokrojona na ćwiartki
- odrobina oliwy z oliwek lub kostka masła
- gotowany na parze ryż długoziarnisty i dziki, do podania
potrzebne będą
- cztery duże kawałki folii aluminiowej
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C (termoobieg), 350 F, gaz 6. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni i smaż kurczaka przez 1 do 2 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru.
Umieść dwa udka na środku każdego kawałka folii. Dobrze doprawić, a następnie posypać posiekaną kolendrą i czterema plasterkami cukinii.
Szczelnie zamknij jeden koniec foliowych paczuszek i rozdziel między nie bulion z kurczaka i białe wino. Dodaj ćwiartkę limonki do każdego z nich, a następnie zamknij drugi koniec paczek, upewniając się, że są bardzo szczelnie zamknięte, aby zatrzymać soki i parę.
Umieścić w głębokiej brytfannie i wlać odrobinę wody na dno. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 do 40 minut (przy tej metodzie można pozwolić sobie na lekkie przegotowanie kurczaka bez jego zepsucia).
Napełnić 4 miseczki ryżem, nałożyć zawartość paczuszek i podawać skropione odrobiną oliwy z oliwek lub posmarowane masłem.