single

Przepis na złote udka z kurczaka z limonką i kolendrą według Phila Vickery'ego

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 8 ud kurczaka, bez skóry i bez kości
  • 2 łyżki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 1 duża cukinia, pokrojona na 16 plastrów
  • 125 ml (4 fl uncje) wywaru z kurczaka
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 duża limonka, pokrojona na ćwiartki
  • odrobina oliwy z oliwek lub kostka masła
  • gotowany na parze ryż długoziarnisty i dziki, do podania

potrzebne będą

  • cztery duże kawałki folii aluminiowej

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C (termoobieg), 350 F, gaz 6. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni i smaż kurczaka przez 1 do 2 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru.

  2. Umieść dwa udka na środku każdego kawałka folii. Dobrze doprawić, a następnie posypać posiekaną kolendrą i czterema plasterkami cukinii.

  3. Szczelnie zamknij jeden koniec foliowych paczuszek i rozdziel między nie bulion z kurczaka i białe wino. Dodaj ćwiartkę limonki do każdego z nich, a następnie zamknij drugi koniec paczek, upewniając się, że są bardzo szczelnie zamknięte, aby zatrzymać soki i parę.

  4. Umieścić w głębokiej brytfannie i wlać odrobinę wody na dno. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 do 40 minut (przy tej metodzie można pozwolić sobie na lekkie przegotowanie kurczaka bez jego zepsucia).

  5. Napełnić 4 miseczki ryżem, nałożyć zawartość paczuszek i podawać skropione odrobiną oliwy z oliwek lub posmarowane masłem.