single

Przepis na czekoladowo-pomarańczowy pudding Brioche

Składniki

  • 8 grubych kromek bochenka brioszki
  • 400 ml (14 fl oz) podwójnej śmietany
  • 85 g (31/2 uncji) masła
  • 150 g (5 uncji) gorzkiej czekolady (75% kakao)
  • 4 łyżki Cointreau
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g (4 uncje) cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • cukier puder do posypania

Potrzebne będą

  • Żaroodporne naczynie o pojemności 1,2 litra (2pt), wysmarowane masłem

Metoda

  1. Pokrój kromki brioszki na trójkąty i ułóż je, lekko zachodząc na siebie, w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Umieścić śmietanę, masło, czekoladę, Cointreau, skórkę pomarańczową i cukier w dużej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i energicznie wymieszać.

  2. W osobnej misce lekko ubić jajka. Wlać gorącą mieszankę czekoladową na jajka i wymieszać. Teraz wylej masę czekoladową na trójkąty brioszki, dociskając, aby wniknęła we wszystkie rogi. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny do lodówki.

  3. Gdy będą gotowe do podania, rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Zdejmij folię spożywczą i piecz na górnej półce piekarnika przez 25 do 30 minut, aż na wierzchu utworzy się skórka, ale wnętrze będzie nadal lepkie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Dla dodatkowej przyjemności można podawać z podwójną śmietaną lub lodami waniliowymi.