
Przepis na pieczonego dorsza z dzikim ryżem i cytryną
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Metoda
Rozgrzać piekarnik do 200C, 180C fan, 400F, gaz 6. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Naciąć 3 nacięcia na górnej stronie każdej ryby, włożyć plasterek cytryny i plasterek czosnku. Ułóż pozostałą cytrynę i czosnek w zagłębieniach ciała ryby i umieść na posmarowanej olejem blasze do pieczenia.
Piecz rybę przez 15 minut - po upieczeniu płetwa grzbietowa będzie się łatwo odrywać od ryby. Wymieszaj ryż z sokiem z cytryny, oliwą i pietruszką i dobrze dopraw. Podawać rybę z ryżem i gotowaną na parze zieloną fasolką.
Składniki
- 100g (4oz) ryżu basmati i dzikiego (Tilda ma gotową torebkę z mieszanką)
- 2 całe okonie morskie, wypatroszone i pozbawione głowy z pozostawioną płetwą grzbietową (poproś o to sprzedawcę ryb)
- 2 cytryny: 1 pokrojona; druga przepołowiona, pozbawiona skórki i wyciśnięta z soku
- 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- duża garść kędzierzawej pietruszki, drobno posiekana