single

Przepis na frittatę ze słodkich ziemniaków i wiosennej cebuli

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 200C/180C fan/400F/Gas 6. Umieścić słodkie ziemniaki na blasze i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Dobrze doprawić i piec przez 30 minut, aż będą miękkie i zwęglone.

  2. W międzyczasie podgrzej pozostałą oliwę na głębokiej patelni o średnicy 20 cm (8 cali). Dodaj cebulę dymkę, czosnek i chili i smaż przez 5 minut do miękkości.

  3. Dodać słodkiego ziemniaka, zioła, groszek i połowę fety. Polej jajkami i posyp pozostałą fetą.

  4. Przełożyć do piekarnika na 20 minut do uzyskania złotego koloru i ugotowania.

Składniki

  • 500 g (1lb 2oz) słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ opakowania cebuli dymki, drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • 2 łyżki mięty, grubo posiekane
  • 2 łyżki pietruszki, grubo posiekane
  • 150g (5oz) groszku
  • 6 dużych jaj, lekko ubitych
  • 100g (4oz) fety, grubo pokruszonej
Porada dotycząca przygotowania Frittaty ze słodkich ziemniaków i wiosennej cebuliPrzygotuj

dzień wcześniej i przechowuj w lodówce. Podgrzać w piekarniku lub podawać na zimno.