Przepis na kanapkę Victoria z czekoladą i orzechami laskowymi
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Składniki
- 185 g (6½ uncji) niesolonego masła, zmiękczonego
- 185 g (6½ uncji) cukru pudru
- 4 średnie jajka, lekko ubite
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g (5 uncji) mąki samopodnoszącej, przesianej
- 25 g (1 uncja) kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka półtłustego mleka
Nadzienie
- 100 g (4 uncje) przesianego cukru pudru
- 25 g (1 uncja) niesolonego masła, zmiękczonego
- 100 g (4 uncje) serka śmietankowego
- 50 g (2 uncje) nutelli
- 40 g (1½ uncji) orzechów laskowych, pokruszonych
- 1 łyżka kakao w proszku
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180C/160C z termoobiegiem/350F/Gas4. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 2 okrągłe formy o średnicy 18 cm (7 cali). Za pomocą ręcznej trzepaczki elektrycznej ubić masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajka i wanilię po trochu, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do masy i delikatnie wymieszać dużą metalową łyżką. Dodaj mleko do masy, aby uzyskać konsystencję kropli.
Rozdzielić masę między foremki i piec na środkowej półce przez 20 minut lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie czysty. Pozostawić ciastka do ostygnięcia w foremkach przez 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie za pomocą ręcznej trzepaczki ubić serek śmietankowy, masło i nutellę. Dodać lukier i ubijać do uzyskania puszystej masy. Wmieszać orzechy laskowe i grubo rozsmarować na jednej warstwie ciasta. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę i posypać kakao.
Wskazówka dotycząca przygotowania kanapki Victoria z czekoladą i orzechami las
kowymiWymieszajposiekane orzechy z masą
ciasta.