Ciasto Dundee Przepis
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Składniki
- 125g (4 1/2oz) rodzynek
- 125g (4 1/2oz) porzeczek
- 100g (4 uncje) wiśni i czereśni
- 65g (2 1/2oz) skórki z mieszanych owoców cytrusowych, posiekane
- Starta skórka z 1 pomarańczy
- Starta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki whisky
- 175g (6oz) masła w temperaturze pokojowej
- 175g (6oz) złotego cukru pudru
- 4 średnie jajka
- 175g (6oz) zwykłej mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonych przypraw
- 65g (2 1/2oz) mielonych migdałów
- 100g (4oz ) całe blanszowane migdały
Będziesz potrzebował
- okrągłej, głębokiej formy o średnicy 20 cm (8 cali) wyłożonej pergaminem do pieczenia
Metoda
Umieść suszone owoce, skórkę oraz mandaty z pomarańczy i cytryny w misce do mieszania i zalej whisky. Rozgnieć i pozostaw na 1 godzinę, aby owoce nabrały objętości.
Rozgrzej piekarnik do 150C/gaz 2. Umieść masło i cukier w misce i ubij drewnianą łyżką lub mikserem elektrycznym do uzyskania jasnej i kremowej masy. Ubij jajka i dodawaj je stopniowo do masła, dobrze ubijając między kolejnymi dodawanymi porcjami, dodając odrobinę mąki, jeśli masa się zsiada.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę i mielone migdały, a następnie wymieszaj z owocami i whisky.
Łyżeczką przełożyć masę do formy i wyrównać. Wierzch udekorować całymi migdałami. Piec przez 1 1/4 godziny, sprawdzając po 45 minutach, czy nie brązowieje za bardzo. Jeśli tak, przykryj wierzch niewielką ilością pergaminu do pieczenia.
Ciasto jest upieczone, gdy jest twarde w dotyku, a szpikulec włożony do środka wychodzi czysty. Pozostawić do ostygnięcia w formie na 20 minut, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.