Przepis na kurczaka duszonego z octem Sherry i winogronami
Składniki
- 12 kawałków kurczaka z wolnego wybiegu (pierś i udo) z kością
- 2 łyżki zwykłej mąki z przyprawami
- 25 g (1 uncja) niesolonego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 18 małych szalotek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 150 ml (¼ części) octu sherry
- 600ml (1pt) wywaru z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 450 g (1 funt) zielonych winogron bezpestkowych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody
Potrzebne będą
- Ogniotrwałe naczynie żaroodporne o pojemności 2,5 litra (4½pt)
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C z termoobiegiem, 350 F, gaz 4. Obtocz kawałki kurczaka w mące z przyprawami. Następnie rozgrzać masło i olej na patelni i smażyć kawałki kurczaka w dwóch lub trzech partiach, aż będą dobrze zrumienione. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
Zrumienić szalotki na patelni, wymieszać z czosnkiem, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Teraz dodaj ocet, doprowadź do wrzenia, dodaj bulion, a następnie zalej kurczaka. Wrzuć liście laurowe i tymianek. Przykryć i gotować przez
35 minut, następnie dodaj winogrona i gotuj w piekarniku przez 15 minut. Teraz przenieś kawałki kurczaka, szalotki i winogrona do ogrzanego naczynia do serwowania.
Umieścić zapiekankę na płycie grzewczej, doprowadzić do wrzenia i dodać mąkę kukurydzianą, a następnie gotować szybko przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Polać sosem kurczaka i natychmiast podawać z ugotowanym ryżem.