single

Przepis na kurczaka Pot-au-Feu

Metoda

  1. Usuń sznurek z kurczaka i umieść go w dużym garnku z pokrywką. Zalać wodą i dodać ziarna pieprzu, łodygi pietruszki i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie odtłuścić powierzchnię, zmniejszyć ogień do wrzenia, przykryć i gotować przez 45 minut do 1 godziny.

  2. Gdy kurczak będzie już ugotowany - przekłuć udko, a płyn powinien wypłynąć - wyjąć na talerz. Dodaj brukiew, marchew i pory (możesz dodać dodatkowe warzywa, takie jak cebula, rzepa lub małe kawałki ziemniaków) do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie zdejmij skórę z kurczaka, wyrzuć ją i wyciągnij ugotowane mięso. Dobrze jest pozostawić go w dużych kawałkach, a pomocne mogą być gumowe rękawiczki, ponieważ kurczak będzie gorący!

  3. Przełóż mięso kurczaka z powrotem do garnka z bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj posiekaną natkę pietruszki i estragon, a następnie przelej do dużych, rozgrzanych naczyń na zupę. Można również dodać odrobinę pesto.

Składniki

  • 1,2-1,5 kg kurczaka z wolnego wybiegu
  • 8 ziaren pieprzu
  • kilka łodyg pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała brukiew, pokrojona w dużą kostkę
  • 3 duże marchewki, pokrojone w dużą kostkę
  • 3 pory, pokrojone ukośnie
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu