single

Przepis na placuszki ze słodkiej kukurydzy z jogurtem harissa i salsą z limonki

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Metoda

  1. Wymieszać mąkę z cukrem, zrobić zagłębienie i wbić do niego jajka. Wymieszać do połączenia, a następnie stopniowo dodawać mleko, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Dobrze doprawić, a następnie dodać kukurydzę i dymkę i wymieszać do obtoczenia. Odstawić do lodówki.

  2. Wymieszać jogurt, harissę i oliwę z oliwek, doprawić do smaku. Połączyć limonki, czerwoną cebulę, kolendrę i chili, doprawić.

  3. Na dużej patelni rozgrzać tyle oliwy, by sięgała około 1 cm (½ cala) do krawędzi, aż zacznie migotać. Wrzuć około 1 łyżki mieszanki kukurydzy na patelnię i smaż przez minutę z obu stron, aż placuszki będą ciemnozłote. Odsączyć na papierze kuchennym i trzymać w cieple podczas przygotowywania reszty. Podawać natychmiast z jogurtem i salsą.

Składniki

  • 100 g (4 uncje) mąki samorosnącej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 130 ml (4½ uncji) mleka
  • 2 puszki kukurydzy cukrowej 340 g, odsączone i osuszone
  • 8 dymek, drobno posiekanych
  • 250 g (9 uncji) jogurtu greckiego (my lubimy Total 2%)
  • 2-3 łyżki harissy i 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 limonek, obranych, podzielonych na cząstki i pokrojonych w plasterki
  • 1 czerwona cebula
  • garść posiekanych liści kolendry
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • olej słonecznikowy do smażenia