Przepis na placuszki ze słodkiej kukurydzy z jogurtem harissa i salsą z limonki
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Metoda
Wymieszać mąkę z cukrem, zrobić zagłębienie i wbić do niego jajka. Wymieszać do połączenia, a następnie stopniowo dodawać mleko, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Dobrze doprawić, a następnie dodać kukurydzę i dymkę i wymieszać do obtoczenia. Odstawić do lodówki.
Wymieszać jogurt, harissę i oliwę z oliwek, doprawić do smaku. Połączyć limonki, czerwoną cebulę, kolendrę i chili, doprawić.
Na dużej patelni rozgrzać tyle oliwy, by sięgała około 1 cm (½ cala) do krawędzi, aż zacznie migotać. Wrzuć około 1 łyżki mieszanki kukurydzy na patelnię i smaż przez minutę z obu stron, aż placuszki będą ciemnozłote. Odsączyć na papierze kuchennym i trzymać w cieple podczas przygotowywania reszty. Podawać natychmiast z jogurtem i salsą.
Składniki
- 100 g (4 uncje) mąki samorosnącej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu
- 130 ml (4½ uncji) mleka
- 2 puszki kukurydzy cukrowej 340 g, odsączone i osuszone
- 8 dymek, drobno posiekanych
- 250 g (9 uncji) jogurtu greckiego (my lubimy Total 2%)
- 2-3 łyżki harissy i 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 limonek, obranych, podzielonych na cząstki i pokrojonych w plasterki
- 1 czerwona cebula
- garść posiekanych liści kolendry
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
- olej słonecznikowy do smażenia