Przepis na pełnoziarniste chapati
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Metoda
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, aż łatwo połączą się ze sobą, tworząc miękkie ciasto. Ugniatać na posypanej mąką powierzchni roboczej, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie pozostawić przykryte naoliwioną folią spożywczą na 10 minut, aby odpoczęło.
Podzielić ciasto na 6 równych kulek. Lekko posypać mąką powierzchnię roboczą i rozwałkować do uzyskania bardzo cienkich kulek o średnicy około 20 cm (8 cali). Oddziel każde chapati lekko posypując je mąką, aby można je było układać w stosy, aż będą potrzebne, bez sklejania się.
Rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, a następnie smażyć chapati na sucho przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą lekko zwęglone i nadmuchane. Ciepłe chapatis podawać natychmiast z curry i sosem chutney z mango.
Składniki
- 150 g (5 uncji) mąki pełnoziarnistej
- 75 ml (3 fl uncje) wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
Wskazówka dotycząca przygotowywania pełnoziarnistych chapatiAby
dodać pysznego indyjskiego smaku, delikatnie upraż 1 łyżkę nasion kminku w 1 łyżce oleju, aż zaczną skwierczeć, a następnie dodaj do mąki przed wyrobieniem ciasta
.