Przepis na rigatoni z koprem włoskim i kiełbasą ragu
Metoda
Smażyć cebulę, koper włoski i nasiona kopru włoskiego na oliwie z oliwek przez 10 minut na złoty kolor.
Dodać obrane ze skóry i pokrojone kiełbaski i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Dodać czerwone wino, przecier pomidorowy i pomidory, a następnie przykryć i dusić przez 10 minut.
W międzyczasie gotować makaron przez 10 do 12 minut, aż będzie al dente, a następnie odcedzić i umieścić w naczyniu do serwowania.
Dodać sos, parmezan i liście bazylii. Podawać posypane dodatkowym startym parmezanem i posiekaną bazylią, z chlebem ciabatta i zieloną sałatą liściastą.
Składniki
- pół dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- główka kopru włoskiego, pokrojona w plasterki
- łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g wędzonych kiełbasek z Tuluzy, obranych ze skóry i pokrojonych na kawałki
- 150 ml czerwonego wina
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 pomidory, pozbawione pestek i posiekane
- 300 g (10½ uncji) makaronu rigatoni
- 4 łyżki startego świeżego parmezanu
- pół 15g opakowania liści bazylii