single

Włoska sałatka wołowa z chrupiącą szynką prosciutto i parmezanem - przepis

Metoda

  1. Rozgrzej patelnię grillową, aż będzie bardzo gorąca. Posmaruj steki odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć steki przez 3 do 4 minut z każdej strony.

  2. stronie, aby były średnio wysmażone. Pozwól stekom odpocząć i ostygnąć. Grillować lub smażyć plastry szynki parmeńskiej do uzyskania chrupkości i odsączyć na papierze kuchennym.

  3. Wymieszać czosnek, ocet balsamiczny i pozostałą oliwę z oliwek, skropić rukolę i ułożyć na dużym półmisku. Steki pokroić w grube plastry i ułożyć obok rukoli. Na wierzchu ułożyć plasterki szynki parmeńskiej.

  4. Rozsypać starty parmezan na rukoli i skropić pozostałym dressingiem. Podawać z chrupiącym pieczywem i butelką mocnego czerwonego wina.

Składniki

  • 3 steki T-bone lub rib-eye o wadze około 225 g (8 uncji) każdy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 100 g (4 uncje) liści rukoli
  • 50 g (2 uncje) parmezanu, startego obieraczką do ziemniaków