Włoska sałatka wołowa z chrupiącą szynką prosciutto i parmezanem - przepis
Metoda
Rozgrzej patelnię grillową, aż będzie bardzo gorąca. Posmaruj steki odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć steki przez 3 do 4 minut z każdej strony.
stronie, aby były średnio wysmażone. Pozwól stekom odpocząć i ostygnąć. Grillować lub smażyć plastry szynki parmeńskiej do uzyskania chrupkości i odsączyć na papierze kuchennym.
Wymieszać czosnek, ocet balsamiczny i pozostałą oliwę z oliwek, skropić rukolę i ułożyć na dużym półmisku. Steki pokroić w grube plastry i ułożyć obok rukoli. Na wierzchu ułożyć plasterki szynki parmeńskiej.
Rozsypać starty parmezan na rukoli i skropić pozostałym dressingiem. Podawać z chrupiącym pieczywem i butelką mocnego czerwonego wina.
Składniki
- 3 steki T-bone lub rib-eye o wadze około 225 g (8 uncji) każdy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 g (4 uncje) liści rukoli
- 50 g (2 uncje) parmezanu, startego obieraczką do ziemniaków