Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Jeśli szukasz inspiracji na obiad albo wyjątkową kolację z przyjaciółmi, makaronowe muszle z mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę. Wszystko to za sprawą niebanalnego wyglądu na stole, zamiast tradycyjnego makaronu. Zobacz, jak przygotować makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym.
Przepis na makaronowe muszle z mięsem
mielonymDo pieczenia makaronowych muszli wykorzystałam naczynie żaroodporne, dość duże, aby swobodnie umieścić makaron jeden obok drugiego.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- opakowanie makaronu muszli dużych,
- puszka pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- passata pomidorowa,
- łyżka śmietany (opcjonalnie),
- parmezan do posypania (opcjonalnie),
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra i dół.
- Do garnka wlej wodę i posól ją, kiedy zacznie się gotować. We wrzątku delikatnie umieść makaron i gotuj go połowę czasu wskazanego na opakowaniu (muszle zmiękną jeszcze w piekarniku, a lekko twarde będą łatwiejsze w nadziewaniu).
- Przygotuj w tym czasie farsz. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na głębokiej patelni. Wrzuć mięso mielone i przypraw je solą oraz pieprzem. Całość podsmażaj.
- Kiedy mięso mielone będzie usmażone, dodaj puszkę pomidorów. Dopraw całość słodką papryką, oregano oraz bazylią.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, podgrzewaj chwilę i farsz do makaronowych muszli jest gotowy.
- Przygotuj sos. Do małego garnka przelej passatę pomidorową, dopraw według uznania. Na koniec dodaj odrobinę śmietany, dzięki temu sos pomidorowy będzie miał delikatniejszy smak.
- Kiedy makaronowe muszle będą już lekko podgotowane, odcedź je. Na spód naczynia żaroodpornego wylej 2/3 sosu pomidorowego.
- Czas na faszerowanie. Za pomocą małego widelczyka umieszczaj farsz wewnątrz muszli i układaj ją jedna obok drugiej.
- Pozostały sos wylej na makaronowe muszle z mięsem mielonym.
- Opcjonalnie możesz posypać całość parmezanem. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Makaronowe muszle wykorzystuję też do innego przepisu, tym razem na zimno. Podaję je z farszem z szynką konserwową, serem i szczypiorkiem. Sprawdź przepis na przekąski na imprezę.
Zobacz więcej
- Zapiekanka z łososiem i makaronem w kremowym sosie [wideo]
- Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
- Prosty makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym
- 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
- Tweet