single

Przepis na letni trifle z sherry

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 185 g (6½ uncji) biszkoptowych paluszków trifle
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 3 łyżki słodkiej sherry
  • 300 g (10 uncji) malin
  • 25 g (1 uncja) listków żelatyny
  • 1 litr (1¾pt) soku żurawinowego

krem śmietanowy

  • 1 x 284 ml śmietanki kremówki
  • 3 duże żółtka jaj z wolnego wybiegu
  • 25 g (1 uncja) cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

na polewę

  • 600ml (1pt) podwójnej śmietany
  • 3 łyżki słodkiej sherry
  • 3 łyżki cukru pudru plus dodatkowe do posypania
  • jagody na wierzch

będziesz potrzebować

  • 4-litrowe (7pt) naczynie do trifle

Metoda

  1. Aby przygotować spód, umieść paluszki biszkoptowe na dnie naczynia do trifle, wymieszaj dżem malinowy z sherry, podgrzej lekko w kuchence mikrofalowej i polej paluszki. Na wierzchu rozsypać maliny.

  2. Aby przygotować galaretkę, namocz listki żelatyny w zimnej wodzie do miękkości, wyciśnij wodę, a następnie podgrzej listki bardzo delikatnie, aż się rozpuszczą (nie dopuść do parowania lub bulgotania), wymieszaj z sokiem żurawinowym i polej maliny. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

  3. Aby przygotować krem, podgrzać śmietankę na parze, a następnie wlać ją do żółtek, cukru i mąki kukurydzianej, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przełożyć do czystego naczynia, umieścić z powrotem na ogniu i stale mieszać do uzyskania gęstej konsystencji - krem powinien parować, ale nie bulgotać. Odstawić krem do całkowitego ostygnięcia, a następnie wylać na zastygniętą galaretkę.

  4. Na wierzch ubić śmietanę z sherry i cukrem pudrem do uzyskania miękkiej piany, a następnie rozprowadzić na wierzchu zastygniętego kremu. Dodać jagody i posypać cukrem pudrem. Bez dekoracji może stać w lodówce przez noc, wystarczy dodać jagody i cukier przed podaniem.