single

Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa

Na moim blogu pojawił się już przepis na domową kostkę rosołową z mięsem, jednak wymaga to odrobiny czasu. Ostatnio zaczęłam stosować prostszą metodę, dzięki której zrobisz to szybciej i sprawniej. Domową kostkę bulionową przygotujesz raz na jakiś czas, a potem będziesz z niej korzystać w trakcie przygotowywania potraw!

Do czego wykorzystać domową kostkę bulionową?

Nie muszę pewnie przekonywać Cię do tego, że domowa kostka bulionowa jest zdecydowanie lepsza od tej kupionej w supermarkecie. Po pierwsze, chodzi tu o skład. Zbędne ulepszacze i chemia nie są wskazane dla naszego zdrowia, choć oczywiście, wszyscy dobrze wiemy, że w 100% ich nie unikniemy. Po drugie, domowa kostka bulionowa to esencja smaku sama w sobie

. Dodaje aromatu wielu daniom.

>> Zobacz też: pomysły na

obiadTo dodatek do zup, sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa. W jednej kostce masz ulubione przyprawy i przetarte warzywa, a nie wzmacniacze smaku, sól i konserwanty.

Przepis na domową kostkę

rosołowąW tym przepisie znajdziesz ekspresową wersję domowej kostki bulionowej

. Jest ona przygotowana na bazie samych warzyw, ale możesz też dodać mięso, np. ugotowane wcześniej udko z kurczaka. Proces przygotowywania jest taki sam.

Z kolei, jeśli chcesz zrobić bazę do bulionu grzybowego,

do całości możesz dodać też świeże grzyby leśne, podsmażone osobno na patelni albo suszone (po namoczeniu ich wcześniej w wodzie i podsmażeniu). Do domowej kostki rosołowej z grzybami pasuje idealnie tymianek oraz rozmaryn, które dodają aromatu.

Z tego przepisu na domową kostkę rosołową zapełniłam 3 silikonowe formy i dodatkowo miałam jeszcze jeden mały słoiczek

, który przechowałam w lodówce przez kilka dni.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler (ja osobiście nie dodaję, bo mam uczulenie),
  • cebula,
  • por (biała część),
  • odrobina wody,
  • odrobina tłuszczu do smażenia,
  • ulubione przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz (możesz też dodać lubczyk i pietruszkę, które dodatkowo wzmocnią smak przygotowywanych później potraw z domową kostką bulionową).

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania warzyw. Dokładnie je obierz i pokrój na drobną kostkę. Możesz też skorzystać z blendera z funkcją siekania, wtedy pójdzie Ci znacznie sprawniej.
  2. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, a następnie przełóż warzywa. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj zioła, sól i pieprz. Podlej całość wodą, tak około 1/3 szklanki. Gotuj przez kilka minut.
  3. Przełóż całość do większej miski i zblenduj. Możesz też użyć specjalnej nakładki do miksera. Chodzi o to, aby wszystkie warzywa z odrobiną wody miały konsystencję gładkiej pasty.
  4. Tak przygotowana domowa kostka rosołowa do słoika albo form silikonowych jest gotowa do przełożenia!

Domowa kostka bulionowa może być przechowywana w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy.

Przełożona do słoika w lodówce przetrwa kilka dni.


Zobacz więcej

  • Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw
  • Chłodnik z porów i ziemniaków – na letnie dni i nie tylko
  • Krem z białych warzyw – prosta i pyszna zupa
  • 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet