Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa
Na moim blogu pojawił się już przepis na domową kostkę rosołową z mięsem, jednak wymaga to odrobiny czasu. Ostatnio zaczęłam stosować prostszą metodę, dzięki której zrobisz to szybciej i sprawniej. Domową kostkę bulionową przygotujesz raz na jakiś czas, a potem będziesz z niej korzystać w trakcie przygotowywania potraw!
Do czego wykorzystać domową kostkę bulionową?
Nie muszę pewnie przekonywać Cię do tego, że domowa kostka bulionowa jest zdecydowanie lepsza od tej kupionej w supermarkecie. Po pierwsze, chodzi tu o skład. Zbędne ulepszacze i chemia nie są wskazane dla naszego zdrowia, choć oczywiście, wszyscy dobrze wiemy, że w 100% ich nie unikniemy. Po drugie, domowa kostka bulionowa to esencja smaku sama w sobie
. Dodaje aromatu wielu daniom.>> Zobacz też: pomysły na
obiadTo dodatek do zup, sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa. W jednej kostce masz ulubione przyprawy i przetarte warzywa, a nie wzmacniacze smaku, sól i konserwanty.
Przepis na domową kostkę
rosołowąW tym przepisie znajdziesz ekspresową wersję domowej kostki bulionowej
. Jest ona przygotowana na bazie samych warzyw, ale możesz też dodać mięso, np. ugotowane wcześniej udko z kurczaka. Proces przygotowywania jest taki sam.Z kolei, jeśli chcesz zrobić bazę do bulionu grzybowego,
do całości możesz dodać też świeże grzyby leśne, podsmażone osobno na patelni albo suszone (po namoczeniu ich wcześniej w wodzie i podsmażeniu). Do domowej kostki rosołowej z grzybami pasuje idealnie tymianek oraz rozmaryn, które dodają aromatu.Z tego przepisu na domową kostkę rosołową zapełniłam 3 silikonowe formy i dodatkowo miałam jeszcze jeden mały słoiczek
, który przechowałam w lodówce przez kilka dni.Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler (ja osobiście nie dodaję, bo mam uczulenie),
- cebula,
- por (biała część),
- odrobina wody,
- odrobina tłuszczu do smażenia,
- ulubione przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz (możesz też dodać lubczyk i pietruszkę, które dodatkowo wzmocnią smak przygotowywanych później potraw z domową kostką bulionową).
Przygotowanie:
- Rozpocznij od przygotowania warzyw. Dokładnie je obierz i pokrój na drobną kostkę. Możesz też skorzystać z blendera z funkcją siekania, wtedy pójdzie Ci znacznie sprawniej.
- Rozgrzej patelnię z tłuszczem, a następnie przełóż warzywa. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj zioła, sól i pieprz. Podlej całość wodą, tak około 1/3 szklanki. Gotuj przez kilka minut.
- Przełóż całość do większej miski i zblenduj. Możesz też użyć specjalnej nakładki do miksera. Chodzi o to, aby wszystkie warzywa z odrobiną wody miały konsystencję gładkiej pasty.
- Tak przygotowana domowa kostka rosołowa do słoika albo form silikonowych jest gotowa do przełożenia!
Domowa kostka bulionowa może być przechowywana w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy.
Przełożona do słoika w lodówce przetrwa kilka dni.Zobacz więcej
- Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw
- Chłodnik z porów i ziemniaków – na letnie dni i nie tylko
- Krem z białych warzyw – prosta i pyszna zupa
- 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
- Tweet