Idealne puree ziemniaczane
Jedyne, co podjadam podczas przygotowania posiłków to puree ziemniaczane (choć za samymi ziemniakami nie przepadam) i mascarpone połączone z bitą śmietaną. Dziś przepis na idealne puree ziemniaczane, które z pewnością sprawdzi się do tradycyjnych obiadów lub zapiekanek.
Puree ziemniaczane – niepowtarzalny, domowy
smakW puree ziemniaczanym najbardziej lubię ten maślany smak
. Same ugotowane ziemniaki posypane koperkiem do obiadu to dla mnie coś strasznego, jem je bardzo rzadko, dlatego najczęściej zamieniam je na ryż, kaszę, makaron albo właśnie puree ziemniaczane. Smak tkwi nie tylko w maśle, ale także dodatkach, które możesz dopasować do swoich upodobań. Ja stawiam na pietruszkę albo szczypiorek, ale nie tylko.Składniki:
- 1kg. ziemniaków
- 2 łyżeczki masła
- 1/3 szklanki mleka
- świeży szczypiorek
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki, wrzuć do osolonej wody i ugotuj je.
- Pokrój drobno szczypiorek.
- Odcedź ziemniaki i wrzuć je do większej miski. Przygotuj sobie ugniatacz albo ewentualnie widelec.
- Dodaj masło, mleko, możesz dla smaku dodać troszkę suszonej pietruszki.
- Dokładnie ugniataj aż będzie gładka masa.
- Przypraw pieprzem i dorzuć szczypiorek, a następnie wymieszaj. Gotowe!
Zielone puree ziemniaczane z bazylią –
alternatywaDo puree ziemniaczanego możesz także dodać zamiast szczypiorku świeżą pietruszkę lub gałkę muszkatołową. Zmienisz także jego smak i kolor dodając zmieloną bazylię (w blenderze lub moździerzu) z oliwą i czosnkiem.
Tak doprawiony dodatek będzie świetnie pasować do ryby, np. smażonego dorsza lub łososia.Smacznego! :)
ZOBACZ INNE PRZEPISY
Zobacz więcej
- Co dziś na obiad? Zapiekanka z łososiem i makaronem [wideo]
- Sałatka gyros z kurczakiem
- Co dziś na obiad? Tortellini w sosie śmietanowym
- Pasta z tuńczykiem i jajkiem [wideo]
- Tweet