Przepis na pieczonego kurczaka z lepkimi śliwkami
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Metoda
Rozgrzać piekarnik do 220 C, wentylator 200 C, 425 F, gaz 7 . Włożyć połówki pomarańczy do wnęki kurczaka, skropić kurczaka odrobiną oleju i obficie doprawić czarnym pieprzem i solą morską, a następnie piec przez 20 minut.
W międzyczasie wymieszać śliwki z miodem, cytryną i oliwą, doprawić i dodać rozmaryn. Po 20 minutach pieczenia kurczaka, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 C, 170 C, 375 F, gaz 5, ułożyć śliwki wokół kurczaka i piec przez kolejne 30-40 minut, aż soki wypłyną z kurczaka. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać z sałatą lub zielonymi warzywami i młodymi ziemniakami.
Składniki
- 1 cały kurczak z wolnego wybiegu, około 1,8 kg (4 funty)
- 1 mała pomarańcza, przepołowiona
- 8 śliwek, przepołowionych i drylowanych
- 3 łyżki miodu
- wyciśnięty sok z cytryny
- 1 łyżka oleju, plus dodatkowe do skropienia
- 4 gałązki rozmarynu