Przepis na łososia w orientalnym stylu zawijanego w filo
Składniki
- 1 pęczek dymki, drobno pokrojony
- 5 cm (2 cale) kawałek korzenia imbiru, drobno starty
- 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
- 1 mały pęczek świeżej mięty, posiekany
- skórka i sok z 1 limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 9 arkuszy ciasta filo
- roztopione masło
- 2 x 500g (1lb 2oz) filetów z łososia bez skóry
- 100-150 g (4-5 uncji) surowych krewetek (świeżych lub mrożonych)
Sos
- 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka nasion sezamu
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Metoda
Rozgrzać piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Wymieszać cebulę dymkę, imbir, czosnek, chili, zioła, limonkę i olej sezamowy na nadzienie i odstawić na bok.
Na natłuszczonej blasze do pieczenia uformować duży prostokąt z 2 partii po 3 arkusze filo, jeden obok drugiego, posmarowane masłem. Ułożyć jeden z filetów z łososia na środku ciasta. Rozłóż połowę mieszanki nadzienia na łososiu, następnie dodaj krewetki i przykryj resztą nadzienia. Umieść drugi filet z łososia na wierzchu, tworząc kanapkę. Owinąć całą paczkę pozostałym filo i posmarować całość roztopionym masłem.
Piec na blasze do pieczenia przez 20-30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto filo będzie gotowe, podawaj je z sosem skropionym łososiem i sałatką w stylu azjatyckim (wstążki marchewki, rzodkiewki i liść chiński) zaprawioną sosem.