single

Przepis na łososia w orientalnym stylu zawijanego w filo

Składniki

  • 1 pęczek dymki, drobno pokrojony
  • 5 cm (2 cale) kawałek korzenia imbiru, drobno starty
  • 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
  • 1 mały pęczek świeżej mięty, posiekany
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 9 arkuszy ciasta filo
  • roztopione masło
  • 2 x 500g (1lb 2oz) filetów z łososia bez skóry
  • 100-150 g (4-5 uncji) surowych krewetek (świeżych lub mrożonych)

Sos

  • 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Wymieszać cebulę dymkę, imbir, czosnek, chili, zioła, limonkę i olej sezamowy na nadzienie i odstawić na bok.

  2. Na natłuszczonej blasze do pieczenia uformować duży prostokąt z 2 partii po 3 arkusze filo, jeden obok drugiego, posmarowane masłem. Ułożyć jeden z filetów z łososia na środku ciasta. Rozłóż połowę mieszanki nadzienia na łososiu, następnie dodaj krewetki i przykryj resztą nadzienia. Umieść drugi filet z łososia na wierzchu, tworząc kanapkę. Owinąć całą paczkę pozostałym filo i posmarować całość roztopionym masłem.

  3. Piec na blasze do pieczenia przez 20-30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto filo będzie gotowe, podawaj je z sosem skropionym łososiem i sałatką w stylu azjatyckim (wstążki marchewki, rzodkiewki i liść chiński) zaprawioną sosem.